top of page
Vyhledat

Vládní podpora ekonomiky je nedostatečná, chystá se velká vlna propouštění

I přesto, že Vláda a některá ministerstva připravují a představují řadu opatření na podporu zaměstnanosti a ekonomiky, dle odborníků tato opatření nejsou dostačující a taky nejsou dost dobře popsaná, takže většina firem ani neví, jak o ně požádat.


Z nového bleskového šetření mezi téměř 1400 živnostníky a firmami v Hospodářské komoře mimo jiné vyplývá, že dvě pětiny zaměstnavatelů hodlají využít tzv. kurzarbeit, protože mají významné problémy s odbytem. „Ačkoliv vláda schválila toto opatření už před týdnem, jak a kdy mohou zaměstnavatelé pomoc získat, se možná dozvědí teprve dnes,“ vytýká vládě prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.


Přitom dnes a zítra se budou tisíce zaměstnavatelů rozhodovat, zda budou propouštět zaměstnance. Skoro polovina zaměstnavatelů už byla nucena poslat své zaměstnance na home office, nařídit závodní dovolenou anebo propustit zaměstnance. Skoro třetina podniků musela také rozpustit veškeré své finanční rezervy. Každá čtvrtá firma musela přistoupit k tomu, že přestala platit svým dodavatelům. A na 14 % firem už snížilo mzdy zaměstnancům.


„Propouštění už bohužel běží, masová vlna přijde dnes a zítra. Důvod? Podpora vlády je naprosto nedostatečná. Z každé poskytnuté stokoruny si vláda obratem stáhne zpátky 34 Kč na sociální a zdravotní pojištění. A firmám, které platí své lidi slušně, stát přispěje jen malou část nákladů,“ napsal Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR.



3 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page